Žralok se středomořským bramborovým salátem

12. července 2014 v 12:07 | Gallilea
32. Mezinárodní kuchyně
7/20
Středomoří




Pomalu se blíží jarní prázdniny a s nimi i dovolené k moři. Mě samotnou dovolená čeká až na přelomu září a října. Ještě několik měsíců čekání , než se vydám prozkoumávat pohádkovou skotskou krajinu, si mohu zkrátit exotickým pokrmem. A kdo rybám neholduje, věřím, že najde využití pro středomořský bramborový salát, který se hodí i ke kuřecímu masu.

Čím jsem začala? Jako pravidelně úklidem kuchyně pro vytvoření trochu životního prostoru, což mi zabere obvykle kolem půl hodiny. Poté mi nebrání už nic jiného, než se pustit do slibného kuchtění.

Se žralokem jsem pracovala poprvé. V dnešní době je dostupné už skoro všechno v marketech (ač je zrovna nemusím, ale zatím ještě žádný český farmář nemá ve své nabídce žraločí maso). Žraloka jsem si připravila den dopředu. Jednotlivé kousky jsem osolila, opepřila a z jednoho citronu vymačkala šťávu. Dvanáct hodin žralok ležel v lednici a obohacoval se o aromata ingrediencí.

Druhého dne proběhl velmi rychlý proces. Jestli potřebujete do půl hodiny připravit jídlo - žralok se salátem je naprosto ideální a nedá se na jídlu nic zkazit (pro klid duše těm, kteří tvrdí, že s kuchyní válčí a nikdy se jim nic pořádně nepodařilo).

Oloupala jsem si brambory a nakrájela je na malé kostky. O něco větší než patří do polévky. V hrnci s osolenou vodou se vařily zhruba 15 minut. Během toho jsem si nakrájela sušená rajčata, taktéž na drobno. Z květináče ušmikla kus pažitky a opět krájela. V malé misce jsem smíchala lžíci olivového oleje a tři lžíce strouhaného parmazánu.

Po uplynutí doby jsem slila brambory a nechala je trochu vychladit. Následně jsem v hrnci smíchala brambory s nakrájenými rajčaty. Pro barevný kontrast přidala nasekanou pažitku a vše posypala parmazánem.

Na rozehřátou pánev jsem kápla trochu olivového oleje a smažila žraloka 2 minuty z každé strany.

Hotovo! Mohlo se servírovat. Už jen na talíři jídlo vypadalo krásně barevně a s Kapitánem jsme si na něm velmi pochutnali.


Ingredience:
  • 2 plátky žraloka
  • sůl
  • pepř
  • citron
  • 600g brambor (nejlépe rané)
  • 7 sušených rajčat
  • lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce parmazánu
  • trs pažitky či koriandru
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 sarush ef sarush ef | Web | 12. července 2014 v 13:51 | Reagovat

Tak to musí bejt pekelně dobrý :)

2 Andy Andy | E-mail | Web | 12. července 2014 v 15:17 | Reagovat

wow, to vypadá parádně, i když teda nejsem fanoušek brambor, ale ten žralok, mmm, okamžitě bych vyzkoušela! :))

3 Míša Míša | 1. října 2014 v 19:41 | Reagovat

Tyjo, tak žraloka jsem nikdy nejedla, to bych chtěla vyzkoušet. Budu se muset po nějakém žralokovi podívat :D http://cookingwithsusa.blogspot.cz

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama