Třešňová bublanina

13. července 2014 v 13:07 | Gallilea |  Z kuchyně
58. Upéct bublaninu
2/2





Sezóna třešní pomalu vrcholí a podél cest lze pozorovat stromy plné lahodných červených třešní či višní. Komu se nechce platit přemrštěné ceny za malý kelímek třešní, nechť nelení, třeba nasedne na kolo a očeše nejbližší třešeň. Takhle jsme to udělali s Kapitánem a o to větší radost byla, když jsme se v devět večer vrátili domů. Nešla jsem spát, dokud celý byt neprovoněla moje první třešňová bublanina.

Ve větší míse jsem si nechala změknout máslo a potom jej utřela s třtinovým cukrem. Samozřejmě jde použit i klasický cukr krystal, ale nesáhnu po něm, když mám k dispozici třtinový. K hotovému základu jsem přidala žloutky vajec a smíchala je dohromady. Přes síto jsem prosela polohrubou mouku, protože z mých zásob mi došla hladká, takže jsem se tiše modlila, aby se změnou mouky celá bublanina neposlala do černých hlubin odpadkového koše. A hlavně nezapomenout na kypřící prášek!

Z bílků a moučkového cukru jsem ušlehala sníh než byl krásně hustý. Pro jistotu jsem mísu obrátila dnem vzhůru, a nic se nevysypalo. Sníh jsem rozdělila na dvě poloviny a opatrně jej zašlehávala do těsta, aby zůstalo nadýchané.

Předehřála jsem troubu na 175°C a plech vymazala máslem. Těsto jsem do něj vylila a nahusto skládala umyté třešně.

Takhle připravenému plechu s dobrotou jsem zamávala a vložila ho do trouby, kde se příštích 30 minut konal zázrak. Už po dvaceti minutách se kuchyní linula božská vůně a já netrpělivě nakukovala okýnkem dovnitř. Poslední test proběhl po uplynutí doby a jako kontrolní nástroj mi posloužila obyčejná špejle. Nic se na ni nepřichytilo a bublanina mohla spatřit kuchyňské světlo. Ve finále jsem bublaninu poprášila moučkovým cukrem a na řadu přišla ochutnávka. Polohrubá mouka nezpůsobila žádnou katastrofu, ba naopak bublanina byla chutná, vláčná a nadýchaná. Jako od babičky!


Ingredience:

  • 150g másla + na vymazání plechu
  • 75g třtinového cukru
  • 75g moučkového cukru + na poprášení hotové bublaniny
  • 1 kypřící prášek
  • 150g polohrubé/hladké mouky
  • 500g třešní
  • 6 vajec
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Andy Andy | E-mail | Web | 13. července 2014 v 13:32 | Reagovat

jeee, dneska jedu za babičkou, to zas něco dobrýho napeče, už se těším, tos mi připomněla, hihi.
Jinak sestra nedávno udělala tak dobrou bublaninu, taky z třešní co natrhali s přítelem (natrhali jich tolik, že dokonce i pár kilo prodali Vietnamským obchodníkům hahaha), ale to byla slast, ta její bublanina, zaprášilo se po ní a hned byla fuč.

2 Sarinka Sarinka | Web | 13. července 2014 v 13:44 | Reagovat

Mňam :3 Bublaninu milujem :)

3 sarush ef sarush ef | Web | 13. července 2014 v 14:02 | Reagovat

Z třešní to musí bejt super :)

4 Joina Joina | Web | 13. července 2014 v 15:33 | Reagovat

Oj mňam mňam, taky jsem nedávno dělala. :)

5 Bublinka Bublinka | E-mail | Web | 13. července 2014 v 15:42 | Reagovat

Nedávno jsem zkoušela poprvé, měla jsem nějaký recept se smetanou a to byla lahoda :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama