Minestrone s kuřecími kuličkami

12. června 2014 v 17:17 | Gallilea |  Z kuchyně
32. Mezinárodní kuchyně
5/20
Itálie





S červnovým Apetitem se i mně vrátila chuť vstoupit do kuchyně a vyzkoušet něco nového. Něco, co by nejen mne osvěžilo v horkých dnech. Ze všeho nejdříve, jak už bývá zvykem, jsem si musela uklidit kuchyň a zredukovat množství nádobí, které se vždy záhadným způsobem nahromadilo, ač se oba s Kapitánem snažíme udržovat pořádek. Když jsem si vytvořila prostor na vaření, mohla jsem se do toho pustit.
Jako první mě v časopise zaujal recept na masové kuličky v minestrone. Několikrát jsem si pročítala recept, až se mi začaly sbíhat sliny. Vzápětí jsem hledala nejrůznější recepty, jak se taková pravá italská polévka minestrone vaří. Zajímavé je, že neexistuje jeden oficiální a správně italský návod, jak tuhle polévku uvařit. V každé části Itálie se vaří z jiných surovin, de facto "co dům dal" a ještě nejlépe ze zeleniny, která je zrovna v sezóně.
Nedržela jsem se přesně receptu, jak bylo uvedeno v Apetitu, jelikož se mi (upřímně) nechtělo dělat s poctivým drůbežím vývarem, protože jak víme, je to běh na dlouhou trať. Tudíž zvolila jsem ryze zeleninový vývar. Taky se mi nechtělo vařit čarodějnický kotel, protože s Kapitánem moc polévkoví nejsme a zbytečně by polévka skončila v záchodě.
Nejdříve jsem si připravila suroviny, z nichž se měl vyklubat vývar. Postačila mi jedna větší mrkev, malá petržel, jeden červená šalotka, čtvrtka celeru a půlka kedlubny. Nezapomněla jsem ani na tři stroužky česneku. K mé smůle jsem z koření vyčerpala veškeré zásoby bobkové listu, a tak do vody jsem přihodila pár kuliček nového koření. Celou směs jsem pokapala olivovým olejem, osolila a zalila 1,5 litrem vody. Zelenina se vařila na mírném plameni asi hodinu.
Mezitím jsem se pustila do přípravy masových kuliček a zde jsem se držela receptu v rámci možností. Potřebovala jsem dvě větší kuřecí prsa, která jsem zbavila přebytečných blan a krvavých částí. Omyla a nakrájela na menší kousky. Ty naházela do mísy, v níž jsem maso rozmixovala na kaši. Přihodila jedno vejce a asi 150g riccoty. Nikdy předtím jsem s riccotou nedělala a překvapilo mě, jak dobře chutná. Zbytek riccoty zahučel ve mně. Do masové směsi jsem nastrouhala kůru z jednoho citrónu a řádně osolila. Koule se měly péct v troubě na 200°C, a než se trouba předehřála na dostatečnou teplotu, vlhkýma rukama jsem tvořila koule a pokládala je na olivovým olejem pokapaný plech. S vlhkýma rukama se koule tvořily dobře, ale po každém třetím kousku jsem si musela opět vlhčit ruce. Hotové koule jsem šoupla do trouby na 15 minut. Po té době měly být dozlatova upečené. To se však nekonalo a pro zlatavou barvu jsem je dodělávala na pánvi. Možná moje trouba není dostatečně výkonná.
Z hotového vývaru jsem vybrala uvařenou zeleninu a koření. Mrkev, petržel a celer jsem nakrájela na malé kousky. Vývar vrátila zpátky na plotnu a přihodila cherry rajčátka. Když italská minestrone, tak se nesmí chybět rajčata. Po pěti minutách jsem stáhla hrnec z plotny a vrátila do něj uvařenou zeleninu. V úplném závěru se do polévky přidaly těstovinové mušličky a masové koule. Polévce neuškodilo ani trochu pepře, který krásně zvýraznil jednotlivé chutě a masové koule obohacené o citrónovou kůru příjemně pohladily chuťové buňky.


Ingredience:

Polévka:
  • 1 mrkev
  • ½ kedlubny
  • ¼ celeru
  • 1 malá petržel
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední šalotka
  • 5 kuliček nového koření (3 bobkové listy)
  • sůl, pepř
  • těstovinové mušličky podle chuti
  • 12 cherry rajčátek
  • 1,5l vody
  • pár kapek olivového oleje

Masové kuličky

  • 2 větší kuřecí prsa
  • 1 vejce
  • 150g riccoty
  • nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
  • sůl
  • olivový olej na pokapání plechu/pánve
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama