Ratatouille

8. února 2014 v 11:11 | Gallilea |  Z kuchyně
3/20
Francie




Na seznam dárků, které se nehodí pro ženy pod vánoční stromeček (podle nějakého článku) patří kuchařka. Taky jsem jednu dostala pod vánoční, nikoliv stromeček, ale palmu, a ani na chvíli jsem nepřemýšlela, zda je to proto, abych více stála u sporáku. Já tu francouzskou kuchařku od Apetitu chtěla. Dokonce jsem se Kapitánovi i zmínila, že tu knížku chci, ale on to jako muž samozřejmě zapomněl. A jak se potom divil, když jsem mu řekla, že je to pravé ořechové, co jsem chtěla a čím mi udělal velkou radost. Při první příležitosti putovala kuchařka v batohu se mnou přímo do obchodu. Už cestou do nákupního centra mě zaujal recept na ratatouille. Zaujal mě a věděla jsem, že jsem budu chtít vyzkoušet - kdo by neviděl či neznal animovanou pohádku o krysákovi, který vařil? V závěru celého příběhu předkládá kritikovi právě ratatouille.

Jen při projíždění surovin na pokrm mě napadlo, že je to ve stylu leča - snad o něco více barevnější a netradičnější. Sehnat jednotlivou zeleninu v zimě dá trochu zabrat a člověk musí oběhat i více obchodů, protože v dnešní době, ač se veškeré supermarkety snaží jak chtějí, neobsáhnou vše, co člověk potřebuje. Takže když jsem sehnala cukety, chyběl lilek apod.

Každopádně zpátky i s kuchařkou domů, ke sporáku a k celému jídlu. Čím se pokaždé bavím během celého kulinářského procesu je doba přípravy. V Apetitu uvedli: příprava 15 minut. Bohužel nejsem profesionální kuchař, aby zvládla za tu dobu rozkrájet dva velké lilky na rozpůlené plátky, čtyři malé cukety taktéž na plátky, dvě červené papriky na nudličky, jednu velkou červenou cibuli na tenké měsíčky a čtyři velká rajčata na plátky. Obzvláště za podmínek, že se vždycky držím stanovených instrukcí a koupím dva velké lilky. Takže doba přípravy samotné zeleniny se protáhla na více než dobré půlhodiny bez prolití jediné kapky krve.

Další fází se stalo opékání jednotlivých kostiček, plátků a nudliček. Činnost mi zabrala asi hodinu času. De facto trojnásobek času než jak uvedly autorky v kuchařce. Možná to zapříčinila elektrická trouba, kdo ví. Když jsem konečně osmahla poslední kousek do slastného pokrmu, mohla jsem smažit cibuli, k níž jsem přisypala (na drobno nakrájený) česnek. Přesně po šedesáti vteřinách přišlo na řadu provensálské koření, rajčata a trochu bazalky (z mrazáku - vlastní sklizeň, nikoliv pytlík s něčím, co voní jako bazalka).

Osmažený lilek, cukety, papriky i s cibulí jsem rozprostřela na plechu a promíchala s rajčaty a všechno jsem ještě 10 minut pekla v troubě na 200°C. Sedla jsem si před troubu a pozorovala, jak se děje zázrak. Úžasně to vonělo a hned se mi začaly sbíhat sliny.


Nakonec jsem celý pokrm ani nezakápla balzamikovým octem a rovnou se do něj pustila. Však pro příště by se k tomu hodila i taková zapečená bagetka.



Ingredience:
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 velké lilky, překrojené podélně napůl, pak na plátky
  • 4 malé cukety, překrojené podélně, pak na plátky
  • 2 červené/žluté papriky, na nudličky
  • 1 velká červená cibule, oloupaná a nakrájená na tenké měsíčky
  • 3 stroužky česneku, na plátky
  • 2 lžičky provensálského koření
  • 4 velká zralá rajčata, na plátky
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Joelly Joelly | Web | 8. února 2014 v 13:30 | Reagovat

Já a tahle kuchařka, to byla láska na první pohled! To se smaží každý druh zeleniny zvlášť? Doba přípravy je mimo skoro vždycky :D

2 Gallilea Gallilea | Web | 8. února 2014 v 19:26 | Reagovat

V kuchařce uvedli postupně osmahnout všechno, čím se doba přípravy značně protáhne, pokud člověk nemá obrovský smažící kotel. U dob přípravy se pokaždé bavím, byť jen čtu, jak se i redakce Apetitu snaží vařit podle Jamieho rychlovek, jenže pokud to není nachystáno všechno dopředu, včetně hrnců a sporák nejede na plné obrátky, tak si myslím, že to není reálné. Nebo jen já si vaření užívám se vším všudy a nesnažím se trhat rekordy :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama