Čekankový salát s hruškou a sýrem

9. února 2014 v 11:22 | Gallilea |  Z kuchyně
4/20
Francie




Ještě se zastavím u francouzských receptů. Protože vzpomínám na Francii. S lehkou nostalgií na Bretaň. Protože vím, že se jednoho sobotního rána vzbudím a navštívím místní obrovský farmářský trh. Budu se prodírat davy a obdivovat zeleninu a ovoce. Zajdu i do haly, kde prodávají sýry, pečivo a maso. U místního sýraře koupím roquefort a společně se zasmějeme nad moji francouzskou výslovností. Potom se vydám domů a s výhledem na probouzející se město začnu vařit. Ano, to by bylo perfektní!

(Salát v sobě skrýval eleganci přípravy.
Nic složitého.
A i ta jejich předepsaná doba by odpovídala s mírnými rezervami.)

Nejprve jsem rozpálila troubu na 200°C a pustila se rozkrajování čekankových puků na čtvrtiny a dvě hrušky na měsíčky. Když jsem všechno rozkrájela, vyskládala jsem čekanku i hrušky na plech. Zakapala olivovým olejem, posolila a opepřila. Na patnáct minut šoupla do trouby, poté jednou otočila čekanku i hrušky, a pekla ještě následujících patnáct minut. Mezitím jsem osmahla vlašské ořechy na pánvi.


Na talíři se servírovala rukola s pečenou čekankou, na to sýr, celé posypané ořechy a pár kapek balzamika.




Ingredience:
  • 4 čekankové puky, podélně rozkrojené na čtvrtiny
  • 2 pevné hrušky, na měsíčky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 4 hrsti rukoly
  • 150 g sýra roquefort
  • balzamikový ocet
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Beáta Beáta | E-mail | Web | 9. února 2014 v 12:59 | Reagovat

O čekance čtu/slyším poslední dobou dost často, ale zatím jsem neměla možnost ji ochutnat. U nás v obchodech ji nevedou.. Budu se muset asi mrknout někde v Brně.. Snad to bude stát za to :)).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama