Vepřové na smetaně s brusinkami

2. srpna 2013 v 10:20 | Gallilea |  Z kuchyně
Když míchám chutě v hlavě a vzápětí na pánvi.
Osvědčeno, ale ne u lidí, kteří nemají rádi ovoce s masem.
Nepatří k dietním jídlům.



Když se člověk trochu otrká, vrhne se do gastronomických pokusů a experimentů. U mě t bylo jinak. Nejdříve pokusy a až potom recepty, které vyzkoušel navrhl někdo jiný. Recept vznik asi v roce 2009 a taky to bylo první jídlo, které jsem uvařila Kapitánovi, když u mě prvně přespával. Naučil mě, že nemám míchat všechno dohromady, jelikož pohled na fialovou omáčku jej zarazil a několik vteřin i nedůvěřoval mým schopnostem a dovednostem. O čtyři roky později jsem přestala zamíchávat brusinky do omáčky, ale elegantně jsem kydla decentní kopeček brusinek doprostřed.

Co se přílohy týče, nejraději mám brambory - někdy vařené, někdy pečené v troubě, nakrájené na přiměřeně velké kousky (aby Kapitán nekritizoval velikost brambor) a vhodné jsou třeba i pečená cherry rajčátka. A zatímco se vaří (cca 20 - 30 minut)/peče (cca 30 - 40 minut) příloha, je dostatek času na maso a omáčku.

Na pánvi si rozpustím trochu másla a opražím nadrobno nakrájenou červenou cibulku. Je sladší než bílá a mně přijde i vhodnější. Když zesklovatí, přihodím i na nudličky vepřevé maso - výtečné je plecko a nechám jej pořádně opéct. Sem tam používám i kořenící směs, a klidně si vystačím se solí, pepřem a v neposlední řadě s tymiánem a tím nešetřím (stvořen pro tuhle kombinaci). Záleží na náladě a hvězdné konstelaci. A potom maso pořádně vydusím. Podleji jej vodou a odskočím si na cigaretu. Obvykle to dělám. Nepostojím v klidu u plotny. A jen tak můžu cítit aroma, které se line z kuchyně, Po vydušení a vypaření vody ztlumím plotnu a postupně přilévám smetanu na vaření. Asi polovinu kelímku. Za stálého míchání, dokud smetana nezhoustne. Dolévám zbytek a přidám buď instantní jíšku nebo si ji vyrobím z polohrubé mouky a vody. Poměry nevím. Od oka. Chce to cvik.

A nakonec přijde třešnička na dortu - lžíce nebo lžička brusinek. Pokud chcete opravdu fialovou omáčku a šokovat hosty, přimíchejte brusinky během lití druhé poloviny smetany.


Ingredience:
  • 500g brambor
  • sůl
  • pepř
  • 500g vepřového masa
  • koření na vepřové maso nebo jen základní výbava kuchyně (S+P)
  • tymián - lístky ze 7 snítek
  • trochu másla, ale dá se použít i olivový nebo rostlinný olej
  • 500ml smetany na vaření
  • brusinky - kompot i džem s celými kousky
  • 1 červená cibulka
  • instatní nebo domácí jíška na zahuštění

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Beáta Beáta | Web | 12. října 2013 v 18:07 | Reagovat

Mňam, úplně se mi sbíhají sliny :).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama