Pečená cherry rajčátka

2. srpna 2013 v 9:09 | Gallilea |  Z kuchyně
Chuťovka, po které se hosté utlučou.
Opravdu.



Po dosažení plnoletosti jsem přestala sledovat televizi. Pokud běžela, když jsem byla u rodičů na víkend, automaticky jsem hledala kanál TV Paprika. I na Silvestra. Jestli je něco, co bych mohla sledovat hodiny, tak je to právě vaření. A můžou to být i recepty, které nikdy nevyzkouším. Líbí se mi, s jakou lehkostí a elegancí vaří gastronomická Maestra a během několika vteřin s pravidelným rytmem nakrájí jakoukoliv zeleninu nadrobno a ty kousky jsou jako podle pravítka. Holt se mám pořád co učit.

Upřímně si nevzpomenu, jestli jsem tenhle recept viděla poprvé u Nigelly Lawson či to byla jiná paní Kuchařka. S velkou jistotou mohu napsat, že to byla žena. Je to dávno. Převelice dávno. A recept mě fascinoval, jelikož v sobě skrývá dokonalost. Nic složitého, nic záludného. Ano, v jednoduchosti je krása. Už bych si to měla zapamatovat a řídit se tímhle pravidlem, až sama budu komponovat časově náročné chody nebo super-extra speciality. Podobný recept jsem našla i v srpnovém Apetitu (2013) a postup byl stejný.

Jak tedy? Vzít cherry rajčátka -3 kusy, 250g, 500g,...kolik chcete - a na topu je naříznout do kříže. Nerozříznout! Během pečení se potom rozevřou jako květiny. Rajčátka vložit do zapékací mísy nebo plechu. Posolil, popřepřit a zakápnout olivovým olejem. Tymián dodá rajčátkům zajímavou chuť. Šoupnout do trouby vyhřáté na 170°C a péct 15 - 20 minut.

Upozornění: Po vytažení z trouby nechat vychladnout! Ač se to nezdá, rajčata si po dlouhou dobu dokážou zachovat tak vysokou teplotu, že si můžete lehce a snadno spálit jazyk.

Tip: Kdo rád pikantní, může rajčata posypat chilli kořením.

(Pečená rajčata - verze s chilli, bez tymiánu)
Když jsem pečená rajčata připravovala poprvé, zvolila jsem na zkoušku jen pár kusů. Což byla škoda, protože se po nich okamžitě zaprášilo. A dokonce i moje máma mě znovu prosila, abych dodělala další, protože je to strašná dobrota. Dobrou kombinací se prokázaly i sýry - eidam, mozzarella, niva, a tak, které přidávám ke konci pečení.

Ingredience:
  • 250g cherry rajčátek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • tymián
  • popř. sýry dle chuti, nálady a denního horoskopu
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama