Křupavý salát s ředkvičkami a rajčaty a kořeněný květák

1. srpna 2013 v 23:30 | Gallilea |  Z kuchyně
Úkol č. 32
Mezinárodní kuchyně: Indie
1/20




S indickou kuchyní jsem se seznámila v roce 2011 v Jindřichově Hradci, kde jsme se spolužáky navštívili místní indickou restauraci. Zprvu jsem se bála, neznala jsem názvy, nevěděla, co očekávat, jaké chutě, vůně, koření. Avšak zůstala s úžasem na tváři hledět na porci, která se prostírala na obrovském talíři přede mnou. Nevzpomínám si, co to bylo přesně. Jen vím, že jsem si indickou kuchyni zamilovala na první ochutnání.

S obrovským potěšením jsem si koupila listopadový Apetit (2012), jehož speciál se zabývá právě "Pravou Indií". Mnohokrát jsem si říkala, jak něco z toho uvařím. Nadšeně jsem pozorovala kulinářské pořady, v nichž se vařila Indie a já si představovala, jak to chutná, jak to voní, jak to pálí (a někdy i dvakrát).

Sotva, co jsem dokončila seznam - 101 goals in 1001 days - jsem se pevně rozhodla, že ještě ten den začnu s jeho plněním. A listovala jsem časopisem. Do oka mi padlo kuře tandoori, ale potíž vznikla hned při pročítání postupu. Rozpalte gril. Já nemám gril! Papá, kuře tandoori. Zvolila jsem jinou alternativu, taktéž indickou - možná až typicky indickou, což jsem nepředpokládala. Projela jsem list ingrediencí, zkonzultovala s mou výbavou koření, se špajzem a lednicí. Zbytek se dokoupil v obchodě a já se mohla pustit do vaření.

Ze všeho nejdříve jsem se pustila do příprav křupavého salátu s ředkvičkami a rajčaty. Zamýšlela jsem salát použít jako přílohu ke kořeněnému květáku. Své tendence experimentovat jsem zavřela mimo kuchyň. Tohle opravdu nepatřilo k těm momentům, kdy bych si mohla něco takového dovolit.

Tři, dva, jedna,... nádech, výdech, a jde se na to!


Řídila jsem se instrukcemi, krok za krokem s Apetitem. Začněte zálivkou. Budiž! Jenže v textu dávali kuchaři na výběr - hrnec nebo pánev. Zvolila jsem pánev a byla to chyba. Proč? Po rozpálení oleje jsem do něj vhodila hořčičná semínka, která po chvíli opekání se pustila do praskání. Asi jako popcorn v mikrovlnce. Ale bez ochranného papírového obalu. A semínka byla všude - na sporáku, na podlaze, na kuchyňské lince, jen ne v pánvi. A pár semínek se pokoušelo sestřelit i mě. Sundala jsem pánev z plotny a zbytek přeživší semínek přelila do hrnce s pokličkou a dosypala od oka, co se vystřílelo mimo.

Se zbytkem už takový problém nebyl. Hořčičná semínka jsem smíchala vrchovatou lžickou dijonské hořčice, zasypala cukrem, namísto chilli papričky použila chilli koření, přihodila hrst nakrájené máty a poctivě vymačkala dvě limetky. Neubránila jsem se ochutnat zálivku a bylo to... bylo to zajímavé. Máta převzala dominantí chuť! Mátu mám ráda, ale Kapitán moc ne. Kompenzace.

K hotové zálivce jsem přidala rajčata, okurku zbavenou semen, cibuli (přecibuleno) a ředkvičky. Několikrát jsem hotový salát promíchala a nechala jej stát při pokojové teplotě.

Fajn, příloha by byla. Na řadu přišel kořeněný květák.



Do hrnce nebo větší pánve s pokličkou... Ha ha, už se nenechám napálit. Pánev stála odložená stranou a sebrala jsem větší hrnec. To tak, jeden masivní útok stačil. Ale zpátky k hrnci s rozpáleným olejem, do nějž se naházel větší kus zázvoru (zřejmě až moc velký) a koření (chilli, kmín, kurkuma). Ach, to byla vůně, když koření pochopilo, co má dělat. Květák rozebraný na růžičky se smíchal se směsí a podlil vodou. Měl se dusit 10 minut. Možná to bylo delší dobu, protože jsem si mezitím ještě odskočila na cigaretu. Když květák změknul, dodala jsem na samý závěr ještě trochu petrželky (neměla jsem koriandr a zapomněla jsem jej koupit) a servírovala jsem.


Na první pohled dokonalá hra barev, vůní, chutí, křupavosti a pálivost. S Kapitánem jsme se shodli, že zázvoru mohlo být o špetku méně a že jídlo bude pálit dvakrát. Dokonce si Kapitán i oddechl, když druhého dne se dojedly i poslední zbytky květáku. Oba jsme byli stateční, snědlo se bez cavyků a povyků. Věřím tomu, že zázvor a chilli vypálily všechny červy v mém těle a stejně jsem neodolala, abych si znovu nepřidala. I Kapitán papírového loďstva, ač žvýkal delší dobu než já a dával si s jídlem na čas.

Již jen 19 jídel z mezinárodních kuchyní... A směle do toho!

Ingredience:

Křupavý salát s ředkvičkami a rajčaty

400g rajčat
  • 3 (menší!!!) červené cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 okurka
  • 200g ředkviček
Zálivka
  • 3 lžíce oleje (použila jsem rostlinný)
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
  • šťáva ze 2 limetek
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 1 lžička chilli
  • hrst máty

Kořeněný květák
  • 6 lžic oleje
  • větší kus zázvoru (stojí za úvahu)
  • 2 lžíce chilli
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1,25kg květáku
  • petrželka



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama