Rybízový koláč

12. července 2013 v 11:11 | Gallilea |  Z kuchyně
Rybízový keř potřeboval obrat.
Začala jsem přemýšlet, co z plodů udělat.
Marmeládu? Zmrzlinu?
Zvítězil koláč!
A nebyl to jenom můj pocit, že koláč byl správná volba.



Neustále zkoušet a nebát se toho. S koláči nějaké zkušenosti mám, ale s rybízem? Jako malá jsem otrhávala rybízové keře. Sem tam si uzobla červených kuliček. Ruce i rty umazené od červené šťávy, ale tentokrát jsem neujídala a poctivě trhala, až byla miska plná. To nejpracnější mě teprve čekalo - oddělit červené plody od stopky. Práce asi na půl hodiny, pokud jsem nechtěla všechen rybíz romašírovat.

Když jsem se dostala ke konci té nejhorší části, zbytek postupu na koláč byl jednoduchý a poměrně rychlý. Takže jestli vás zaskočí návštěva a v mrazáku máte rybíz, neváhejte. Hosté jistě ocení chutnost pocukrovaného lehce kyselého rybízu.

V míse jsem smíchala polohrubou mouku, prášek do pečiva, vejce, bílý jogurt, cukr, rostlinný olej a mléko. Vypracovala tekuté těsto. Nejdříve vařečkou, poté jsem použila ruční mixér, aby se těsto trošku provzdušnilo a nadýchalo. Vše jsem vylila do předem vymazaného plechu s vyšším okrajem. Těsto nabyde! Trouba se vyhřála na 175°C a korpus se pekl 15 minut.

V momentě, kdy zazvonil budík, že korpus je hotový, jsem píchla do těsta špejlí. Nic se na ní nezachytilo a nechala jsem korpus vychladnout.

V další míse jsem připravovala náplň. Smíchání tvarohu s vejci a cukrem. Náplń jsem rovnoměrně natřela na korpus a bohatě posypala červeným rybízem. Na úplný závěr přišla drobenka.

Celý koláč se dopékal na 175°C 15 minut. Potom jsem z trouby vytáhla skutečnou dobrotu.


Rybízový koláč

Ingredience:

Těsto:
  • 350g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 bílý jogurt
  • 250g cukru - může být krystal nebo moučka
  • 1 dcl rostlinného oleje
  • 1 dcl mléka
Náplň:
  • 500g tvarohu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 500g rybízu

Drobenka:
  • 90g másla
  • 200g polohrubé mouky
  • 150g cukru
V srpnu dozrávají ostružiny. Chtěla jsem upéct ostružinovou bublaninu, ale ještě jsem si neopatřila náhradu za "odvařený mixér", tudíž bych nedokázala udělat pěnu. Já barbar, nemám ani metličku! Takže jsem upekla variantu s ostružinami. Postup zůstal stejný, pouze do tvarohu namísto čtyř lžic cukru jsem vmíchala med. Pokus, který vyšel a nevzešel jako omyl či nesmysl. Tvaroh si udržel svou konzistenci a ani ve výsledku se neroztékal.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama