Kuřecí kebab a pečené brambory

29. července 2013 v 11:59 | Gallilea |  Z kuchyně
Další recept z Apetitu (červen 2013), který mě zaujal a já jej musela vyzkoušet.
Na bázi fastfoodového jídla, ale zdravější.
A hlavně nezapomenout koupit špejle.
Samozřejmě jsem zapomněla.



Už jen na obrázku výsledek vypadal tak chutně, že bych jej snědla. Vyčkala jsem na správnou příležitost, dojela do obchodu nakoupit a ještě v obchodě si říkala, že nesmím zapomenout na špejle, na nichž je maso napíchnuto. Zapomněla jsem. Ale to nebyla první katastrofa, která mě v průběhu kuchtění zasáhla.

Podařilo se mi koupit kuřecí prsa s kostí. Nezbývalo mi nic jiného, než prsa odříznout od kosti a pořádně propláchnout pod vodou. Záhy nastalo detailní odstraňování šlach a šlachových povázek. Úplná operace, ale kuře to měla už za sebou. A mohla jsem začít krájet prsa na kousky. Hotovo a teď jsem brala mixér do ruky, abych je rozmašírovala na kaši. Kuřecí kousky se pozvolna měnily na kuřecí pěnu. "Ještě chvilku, ještě chvilku," říkala jsem si a v tu ránu mixér přestal mixovat. To mě zarazilo. A po několika marných pokusech spustit mixér jsem zařvala: "Miláčku, asi jsem odvařila mixér." Veškerá nálada v tahu. Kapitán papírového loďstva zkoumal příčinu, ale žádná nebyla. Jen potvrdil mé obavy. Odvařila jsem mixér. Poslední dobrou v kuchyni válím. Nejdříve to byl zlomený keramický nůž, následně rozbitý talíř a nyní mixér.

Utěšovala jsem se, že mixér odešel ve chvíli, kdy maso bylo rozsekané a já to nemusela dělat ručně. A pokračovala jsem dál. K masu jsem přilila smetanu a pečlivě vymíchávala hladkou směs. A ještě nastrouhaný česnek, trochu soli a makala vařečkou, protože mixér odešel do kuchyňského nebe.

Koukala jsem do Apetitu a měla přidat do směsi petrželku. "Nemám," odfrkla jsem a rozhodla použít pažitku. Ta nemůže nic zkazit. Naštěstí také ne.

Ze směsi jsem tvarovala koule. Nebyly špejle, na které bych je napíchla. A postupně je házela do pánve s rozpuštěným máslem. Smažily se do zlatova.

Mezitím jsem krájela pažitku a jarní cibulku nadrobno. Kyselou okurku na kostičky a smíchala se zakysanou smetanou. Zajímavý způsob, jak si vytvořit vlastní "tatarku".

Jako příloha posloužily brambory upečené v troubě.


Ingredience:

Kuřecí kebab:
  • 500g kuřecích prsou
  • 150ml smetany ke šlehání
  • 1 stroužek česneku
  • pažitka
  • oříšek másla na smažení
  • sůl

"Tatarka":
  • 1 jarní cibulka
  • pažitka
  • 1 nakládaná okurka
  • 1 kelímek zakysané smetany

Pečené brambory:
  • 500g nových brambor
  • 100g másla
  • sůl
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama