Arabský hoummous/hummus

6. července 2013 v 13:52 | Gallilea |  Z kuchyně
Český ekvivalent - cizrnová kaše.
S pikantními cherry rajčátky.



Před dvěma lety jsem narazila na jeden nenápadný rohový obchůdek. Sháněla jsem čerstvou zeleninu a ovoce a bez ostychu vstoupila. Hned ve dveřích mě do nosu udeřilo ohromné množství vůní. Zrak přecházel z jednoho pytle na druhý. Zpočátku jsem netušila, že tenhle obchod je zaměřený na arabské suroviny, koření a cukrovinky. Nyní se pořád těším, když mám namířeno za arabským Staříkem, který mě už zdálky zdraví hlasitým "Ahój". Stala jsem se štamgastem a v žádném případě nedám dopustit na Staříka. Zkrátka a jednoduše jsem si obchod zamilovala - pro čerstvost zeleniny, ovoce, kvalitní koření, skvělé sladkosti (různé druhy chalvy, baklavy, sýrijské koláčky,...) a v mé kuchyni nepostradatelnou cizrnu či kuskus.

Cizrnovou kaši, taktéž hummus, mě naučila máma, když jsem byla ještě malá. Byla to taková dobrota, že nyní v dospělosti si ji dopřeji znovu a znovu. K chuti přišla i Kapitánovi papírového loďstva, což mě těší, protože to nemusím jíst sama. Pokrm je na přípravu nenáročný a stejně jako každá luštěnina, i cizrna se musí nechat nabobtnat. U Staříkové cizrny je jedna obrovská výhoda v čerstvosti, jelikož nemusím namáčet cizrnu přes noc, ale bohatě postačí tak hodinu před tím, než ji nechám povařit - cca 30 minut, než změkne.

Uvařenou cizrnu scedím - odeberu asi jeden hrníček vývaru - propláchnu pod studenou vodou, aby se odstranila vzniklá pěna. Vrátím do hrnce a rozmixuji na kaši. Kdo nemá mixér, může použít i vidličku - hodně pracné, namáhavé a člověk se u toho zapotí. Do kaše přimíchám cizrnový vývar, lžíci olivového oleje a dvě lžíce tahiny (taktéž kupována u Staříka). Dochutím solí, pepřem a ozdobím nějakou zelení - pažitka, jarní cibulka, petrželka, kdo má co rád.

Nejvíce mi chutná hummus s rajčaty. Hodí se k ní jak obyčejný rajčatový salát s cibulí v sladkokyselém nálevu, tak i pikantní rajčata.

Předehřeji troubu na 200°C a mezitím si připravím rajčátka. Nařežu je do kříže, ale neprořežu, aby si zachovaly kulatý tvar a nerozpadaly se. Rozmístím do zapékací mísy. Každé rajče zvlášť pokapu olivovým olejem, posolím, popřepřím a popráším chilli. Na dvacet minut dám do trouby a nechám se dít zázrak. Společně s cizrnovou kaší vytváří nevšední gastronomický zážitek a tenhle pokrm se hodí jako snídaně, svačina, oběd a dokonce i lehká večeře. Jako další doplněk je vhodný i opečený chléb a kaši si na něj roztírat jako pomazánku. Věřím tomu, že by se ke kaši hodily i olivy, ale nepřišla jsem jim na chuť i po opakovaných pokusech.

Přeji dobré chutnání!


Cizrnová kaše

Ingredience:
  • 150g cizrny
  • 1 hrnek cizrnového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tahiny
  • sůl
  • pepř
  • jarní cibulka/pažitka/petrželka na ozdobení



Pikantní cherry rajčátka

Ingredience:
  • 250g cherry rajčat
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Gabča Gabča | Web | 6. července 2013 v 14:02 | Reagovat

Jsem mladá a chci se seznámit, klikni na můj webík abys zjistil víc!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama