Těstoviny s lososem

3. června 2013 v 12:21 | Gallilea |  Z kuchyně
Moje máma moc dobře ví, jak mě vaření baví.
Však mě i dostatečně zásobuje recepty či kuchařkami.
K Vánocům jsem dostala "Albert kuchařku Od jara do zimy".
Jenom namátkou jsem ji vytáhla, když jsem hledala recept s lososem.
A našla něco, na čem jsme si s Kapitánem papírového loďstva pochutnali.



Člověk musí neustále rozvíjet své schopnosti. V kuchyni platí to samé. Ač se pořád učím a zkouším, pro případ své gastronomické pokusy konzultuji se zkušenějšími. Tentokrát jsem opravdu musela, jelikož jsem se prvně setkala s úpravou lososa. A jistě, nechtěla jsem nic pokazit.

Čerstvého lososa jsem sehnala v již několikrát zmíněné rybárně v Lysé nad Labem. Chvíli jsem váhala, zda vzít zářivě oranžové podkovičky a pan rybář mě nemusel ani přemlouvat. Nákup uzavřen a já obtěžkána několika druhy ryb pospíchala domů. Ještě ten večer se usmažili dva pstruzi a losos odpočíval v mrazáku do dne, kdy jsem najednou nevěděla, co mám uvařit. Vzpomenula jsem si na lososa a začala pátrat a zjišťovat, co a jak.

Tchán jako zkušený ex-šéfkuchař se jen usmál a pověděl, že na téhle aromatické pochoutce není co zkazit a řídila se jeho radami, co se tepelné úpravy týče. V Albertovské kuchařce mne zaujal recept s názvem "Těstoviny s lososem". V obchodě jsem nakoupila drobnosti na pokrm, které jsem doma nenašla a pustila se do snadné přípravy.

Ve velkém hrnci v osolené vodě se vařily penne těstoviny - jedině Panzani, protože ty nelepí a není je možné rozvařit. Stejně jsem si hlídala čas, aby byly "al dente".

Na druhé plotně na pánvi se rozpalovat olivový olej s oříškem másla. Tuhle kombinaci mám obzvláště ráda a vím, že takhle se mi žádné maso nepřipálí na povrch. Lososové podkovy jsem opékala pět minut z každé strany, osolila, opepřila a přidala trochu tymiánu.

Mezitím se uvařily těstoviny, ty jsem zcedila, pokapala olivovým olejem. Sůl a pepř nemohl chybět. K těstovinám jsem přimíchala zelenou rukolu a cottage sýr a nastrouhanou citronovou kůru. Pozapomněla jsem koupit zakysanou smetanu, ale ve finále to chutnalo stejně dobře.

Když losos zchladl, sloupla jsem kůži a trhala maso na kousky.

Krmě hotova během 20 minut i s přípravou a s Kapitánem jsme zažili maximální chuťový zážitek.

Od té chvíle jsem přestala bát přípravy lososa a jistě s ním budu zkoušet i další recepty.


Ingredience:
  • 400 g těstoviny penne
  • 1 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • 3 lososové podkovy
  • 200 g rukoly
  • 1 cottage sýr
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • tymián
  • sůl
  • pepř
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama