Premiéra: Poctivý kuřecí vývar

2. února 2013 v 22:23 | Gallilea |  Z kuchyně
Chutě jsou chutě.
Když vařit, tak se vším všudy.
A pořádně!
Ať to má říz!




Nějakou dobu jsem měla obrovskou chuť na poctivý kuřecí vývar. Nikdy předtím jsem jej nevařila, ani neasistovala v průběhu vaření. Celkově vzato jsem všechno odkoukala z vařících pořadů, jelikož kuchařky nevlastním a internet je přeplněn všemožnými recepty, radami a vychytávkami. Neuvěřitelné: jeden recept a tolik způsobů k jeho realizaci.

Odmítla jsem vařit vývar z kostky čili bujonu. Osvědčeného řezníka, u nějž bych mohla koupit kuřecí skelety, nemám, tudíž jsem se vydala do obchodu a rovnou koupila celé kuře bez drobů s vyhlídkou, že si jej budu muset upravit. Odřízla jsem prsa a vykostěná stehna, a schovala si je na další chod. Zbytek kuřete, s kostmi a kůži jsem dala do velkého hrnce. Přihodila nové koření, trochu soli, bobkový list, cibuli (aby polévka byla krásně čirá) a libeček na zvýraznění chuti. Všechno jsem zalila asi třemi litry vody a nechala hodinu vařit pod poklicí.

Mezitím jsem si připravila mrkev, celer a petržel. Nechtělo se mi krájet klišé kostky, ale použila jsem škrabku a kořenovou zeleninu nastrouhala na plátky. Bože, s tím byla drbačka. Rozhodně to stálo za to.

Po hodině jsem hrnec odstavil, vývar přecedila a obrala maso z kostí, které jsem vrátila zpátky do hrnce. Přidala nastrouhanou zeleninu a vařila, dokud mrkev, celer a petržel nezměkla. Jelikož vše bylo na tenké plátky, stačilo povařit chvilenku. Nakonec jsem dodala uvařené nudle a bylo hotovo! Dozdobené pažitkou.

Ve finále vývar vypadal a chutnal výborně.




Ingredience:
  • celé kuře
  • 4 nové koření
  • 2 bobkové listy
  • 3l vody
  • sůl, pepř
  • 2 mrkve
  • půl celeru
  • 1 petržel
  • cibule
  • libeček
  • (pažitka)
a taky nudle.

PŘEKVAPENÍ!

Tady menu neskončilo. Kapitán papírového loďstva zbožňuje moje špagety - jak jinak než ve velkém. Když už mi zbyla dvě kuřecí prsa a maso z kuřecích stehen, tak jsem je použila, ač je běžně nepoužívám. Nyní jsem mohla sama porovnat, jak to chutná a - ty špagety jsou lepší s vepřovým a hovězím masem. Kuře se moc do tohoto pokrmu nehodí.

Téměř identický recept najdeš, imaginární čtenáři, pod názvem - "Špagety o pět let později".

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama