Valašský kontrabáš

23. ledna 2013 v 19:00 | Gallilea |  Z kuchyně
Chtěla jsem si udělat radost.
Něco, co jsem ještě nevařila.
Něco, co neznám.
Postavila jsem se k plotnám.
Dobrovolně.
Opět.
S otevřeným Apetitem nad sporákem.




Delší tichá odmlka. Vaření mě neomrzelo. Vážně. Jen není tolik volného času, kolik bych si přála. A co se týče harmonogramů, tak mě znervózňuje jejich striktnost.
Výmluvy, výmluvy... . Tak co jsi uvařila? Dobrotu? Snad ano. Snad ano? Na co čekáš? Až připluje Kapitán papírového loďsva, bez něj večeři uvařenou v poledne nenačnu. Večeře je (bude) ve stylu valašského kontrabáše s jistými obměnami.

Prolistovala jsem několik gurmánských časopisů, než jsem narazila na něco dost zajímavého a co by mě dokopalo jít nakoupit do obchodu. Na chvíli se provětrat a načerpat slunečních paprsků, které nebyly. Holt zima, nedá se svítit.

Chod se skládal z pohanky. Tu jsem neznala, alespoň jsem si to myslela. Po přípravě pohanky (vsypání obsahu krabice do vařící vody, minutové povaření, dvacetiminutové odstátí a přecedění), bez zákeřných podlostí, rozvaření, atp., jsem okusila. Chutnala podobně jako kroupy. Zřejmě si najdu více receptů s pohankou - slyšela jsem o pohankové polévce - někdy v skryté daleké budoucnosti.

Na druhé plotně se vařilo kilo brambor. Všimla jsem si jedné drobnosti; za poslední dva roky všechny brambory krájím na malé (polévkové) kostičky - váže se to na jednu vtipnou historku, pokud by tě imagirnární čtenáři zajímalo, napiš si.

Zatímco pohanka bobtnala, brambory se vařily, krájela jsem cibulku a uzené na kostky a česnek na plátky. Na pánvi jsem rozpálila olivový olej a osmahla cibuli s česnekem, přidala uzené a vzápětí i uvařenou pohanku. Samozřejmě pánev byla plná a do směsi měly přijít ještě brambory. Ty jsem přimíchala až v zapékací míse. Vše jsem osolila, opepřila, posypala zamraženou majoránkou, jelikož čerstvé kořeníčko z důvodu nedostatku světla uvadá a z nevysvětlitelného důvodu umírá.

Nastrouhala jsem eidem a zbytek blatňáckého zlata (sýry s ořechy miluji!) a šoupla celou mísu do trouby předehřáté na 200°C. Zapékání zabralo jen 5 minut, než se sýr rozpustil a vznikla krásná zlatavá krusta.

Ani nejde popsat vůně, která se linula z trouby.




Ingredience:
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • 2 cibule
  • 400 g pohanky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g tvrdého sýru - mix eidamu a blatňáckého zlata
  • sůl + pepř
  • 1 kg brambor
  • 500 g uzeného
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama