Španělský ptáček

8. listopadu 2012 v 11:59 | Gallilea |  Z kuchyně
Pokračování mého stání u plotny anebo španělský ptáček.
Nakonec se podařilo usednout k obědu v 19:15.
Každopádně moje premiéra.


Jako průvodce průpravy jsem si zvolila říjnové číslo Apetitu (2012), které rozebíralo španělského ptáčka na čtyři strany, včetně všech triků a tipů. V původním receptu jsem udělala několik změn, protože třeba kapary já a ani Panáček nejíme a namísto roštěnky jsem ptáčky zvládla udělat i z krkovice.

Ač jsem zvolila jiné maso, nebylo to o tolik pracnější. Maso nakrájel a naklepal Panáček za pochodu mých instrukcí (v některých částech fotočlánku jsem se držela, aspoň co se masa týče). Musela jsem zneužít jeho mužné síly. Potom jsem pokračovala sama. Šlachy a blány odstraňuji i z kuřecích prsou, v tomhle jsem měla praxi, takže se přede mnou válely čtyři plátky masa, která jsem osolila, opepřila, potřela plnotučnou hořčicí. Na maso jsem naskládala plátkovou slaninou, vajíčko, nakládanou okurku (domácí!), cibuli a česnekovou klobásku (domácí!).



Filozofický moment nastal tehdy, když jsem se rozhodovala, jestli ptáčky zašiji nebo jen spojím páratky, s nimiž jsem ještě zkušenosti neměla (až do teď jsem jakékoliv masové kapsy šila). V cuku letu jsem se rozhodla pro parátka. Bylo to rychlejší, efektivnější než šitý ptáček, do nějž se pustil Panáček (taky si to chtěl zkusit).

Nakrájenou cibuli a zbytek slaniny jsem rozehřála v zapékací míse (nic jiného, vhodnějšího do trouby jsem neměla). Když cibulka zezlátla, vložila jsem do mísy ptáčky, podlila vývarem a vložila do trouby předehřáté na 200°C. Čtvrt hodinky jsem pekla bez poklice a až se zatáhlo maso, zalila jsem jej zbytkem vývarem a přiklopila poklicí. Maso jsem dusila 50 minut.

Hotové a měkké ptáčky jsem vyjmula z mísy a postupně odpařovala šťávu, asi o 1/3. Přilela jsem trochu láku z domácích okurek, Panáček říkal, že na tom nemůžu nic zkazit. Omáčku jsem zahustila a vložila nadrobno nakrájené vajíčko a okurku.


Celý recept:
  • 600 g hovězí krkovice
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • 3 vejce (natvrdo)
  • 2 česnekové klobásy
  • 150 g slaniny
  • 3 cibule
  • 4 nakládané okurky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 3 lžíce mouky
  • 3 lžíce oleje
  • vařená rýže
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dobre a Zdravě Dobre a Zdravě | Web | 15. června 2013 v 12:37 | Reagovat

U nás se španělské ptáčky objevili letos poprvé na stole. Kombinovala jsem tlakový hrnec a troubu a bylo to vše opravdu chutné a měkké. Můj recept i s fotkami je na http://dobreazdrave.cz spolu s dalšími dobrými recepty. Doporučuji navštívit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama