Špagety o pět let později

7. listopadu 2012 v 11:59 | Gallilea |  Z kuchyně
Vzpomínám si na své začátky v kuchyni - obzvláště na moje první špagety, které jsem splácala těstoviny, nějaký kečup a párek. Snad jedno z nejznámějších rychlých studentských jídel patřící do kategorie nenáročné recepty. K finální podobě svých špaget jsem se "provařovala" celých pět let. Nyní už nepotřebuji ani kečup, ani jiné hotové omáčky na dochucení.


Ze všeho nejdříve si uvařím špagety, do vody přidám trochu soli a kurkumy. Špagety budou mít krásnou žlutou barvu, což je skvělý kontrast k červené rajčatové omáčce. A když omáčka, tak pořádný kotel (..., protože té není nikdy dost).

V hrnci si rozpustím malou kostičku másla, na níž osmahnu nakrájenou cibuli, nijak na drobno, jelikož se v omáčce stejně ztratí. Když cibule zesklovatí, přisypu nakrájená rajčata a mrkev. Aby se to všechno nepřipálilo, k základu přileji hovězí vývar. Přihodím kuličky nového koření, bobkové listy a nakrájenou bazalku. Přiklopím pokličkou. (Schválně, kolikrát jsem použila předponu při- jenom v tomhle odstavci?)


Na pánvi si nechám orestovat cibuli, vložím maso maso v celku, které osolím, opepřím a posypu bazalkou. Jak maso obracím, aby se propeklo ze všech stran, postupně se drolí na menší části. Maso zaleju hovězím vývarem a chvíli dusím.

Špagety scedím a pokapám olivovým olejem, aby se těstoviny k sobě nelepily.

Mezitím se kousky rajčat rozvařily, mrkev změkla a já mohu do hrnce vyškrábat rajčatový protlak z konzerv. Nechám asi 5 minut povařit a smíchám s masem a se šťávou. Podle potřeby zahustím instantní jíškou (vím, že se časem naučím dělat echt domácí jíšku). Ještě podle potřeby osolím a osladím cukrem - pro správné vyrovnání sladké a kyselé složky omáčky. Z ní vytáhnu nové koření, bobkové listy.
Už jen pořádně posypat sýrem a hotovo!

Může se servírovat!


Celý recept:
  • 500 g hovězí/vepřové mleté maso
  • 4 - 6 rajčat
  • 2-3 mrkve
  • 2 150 g konzervy rajčatového protlaku
  • 3 - 5 kuliček nového koření
  • 2 - 3 bobkové listy
  • 8 - 10 lístků čerstvé bazalky (jdou použít i květy - jsou mnohem aromatičtější)
  • 2 cibule (může být i šalotka)
  • cukr, sůl, pepř
  • špagety
  • sýr na posypání
  • máslo
  • olivový olej
  • 500 ml hovězího vývaru
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama