Blumový koláč s mandlovou krustou

10. listopadu 2012 v 11:59 | Gallilea |  Z kuchyně
Když už stojím u sporáku, rovnou zaměstnám i troubu.
Peču, pečeš, mlsáme...
... blumový koláč s mandlovou krustou.



Zdrojem inspirace mi byl opět starý dobrý kamarád časopis Apetit (listopad 2012), kde mě upoutaly zapečené švestky s oříškovou krustou. Já švestky nerada, tudíž jsem je nahradila blumami. A oříšková krusta taky nebyla, koupila jsem mleté mandle. A další zásahy do receptu jsem už neudělala.

A co postup? Tak toho jsem se taky držela. Předehřála jsem troubu na 220°C. Omyté blumy jsem rozpůlila, odstranila pecky, nakrájela je na plátky. V míse jsem je promíchala s cukrem, vanilkovým cukrem (a jo, další zásah do receptu - neměla jsem vanilkový extrakt'), pomerančovou kůrou a šťávou. Vše jsem nasypala do zapékací mísy a po směsi rozložila kousky másla - rovnoměrně.

Na krustu jsem smíchala mouku, cukr a kypřicí prášek. Následovalo máslo a promíchala jsem na drobenku. Přidala jsem ještě mandle a smetanu, čímž mi vzniklo lepkavé těsto. Na pomoučené ploše jsem jej vyválela v hladké těsto a plátem překryla blumy v zapékací míse. Těsto jsem propíchala a posypala cukrem.

Zapékací mísu jsem vložila do trouby a po 10 minutách ztlumila teplotu na 180°C. Po čtyřiceti minutách jsem koláč vytáhla a slyšela, jak se ještě vaří ovoce.

Koláč byl tak dobrý, že jsem jej nestihla nafotit. Doslova se po něm zaprášilo, tak jsem alespoň nafotila obrázek z Apetitu - pro představu :)

Mlsalo se skvěle!


Celý recept:
  • 900 g blum
  • 125 g třtinového cukru
  • půlka sáčku vanilkového cukru
  • kůra a šťáva z jednoho pomeranče
  • 40 g másla
Na krustu:
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 100 g másla
  • 100 g mletých mandlí
  • 200 ml smetany na vaření
  • krupicový cukr na posypání

Jen jsem žertovala. Tady je můj výtvor.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama