Šalotkový koláč

1. října 2012 v 22:36 | Gallilea |  Z kuchyně

Ráda vařím, ač se mám toho ještě dost učit. Někde se začít musí, tudíž dnešní výzva je: obrácený šalotkový koláč s kozím sýrem.


Inspirace: Apetit, Březen 2012.

Rozhodla jsem se zahájit své kulinářské učení tímhle receptem, mimojiné je označený za velmi snadný. Za další - zbožňuji šalotku a vůni tymiánu. K celé té plejádě chutí mi chyběl už jen kozí sýr, který byl součástí receptu. Nezoufala jsem a pořídila aspoň mozzarellu.

S nadšením pro vaření jsem se chtěla pustit do práce, když tu vidím, že kuchyňská linka je v obležení nádobí. Zatímco šalotky si užívaly v horkou lázeň, já na rychlo gruntovala. Jeden by se divil, co všechno jde stihnout za deset minut. Po téhle časové "pause" jsem se pustila do loupání cibulí. K mému překvapení to šlo velmi snadno a neukápla jsem jedinou slzu. Kalifornské žížaly v domácím vermikompostéru zajásaly nad množstvím šalotkových slupek.

Nadešla chvíle mého oblíbeného momentu. Na pánvi jsem rozpustila máslo s olivovým olejem, přihodila šalotku a pozvolna opékala do zlatova. Přidala třtinový cukr, čerstvý tymián, balzamikový ocet a proces nechala působit.


Prozatím nemám kulatou formu, takže jsem zvolila variantu "a la brutvana" (pekáč), šalotku i se šťávou nasypala dovnitř a přiklopila listovým těstem. Pekáč šoupla do trouby předehřáté na 200°C a čekala na zázrak.

Množství ušpiněného nádobí: minimum

Čerstvě po večeři - neuvěřitelný zážitek.

Celý recept:
  • 600 g šalotek neloupaných
  • 2 lžíce olivového oleje + na zakapání
  • 25 g másla
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 snítky tymiánu
  • 375 g listového těsta
  • až 150 g kozího sýra
  • sůl + pepř
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hobista Hobista | Web | 15. června 2013 v 12:38 | Reagovat

Zajímavé může být přidat trochu nadrobno nakrájených rajčat Vilma z domácí úrody:  http://nase-hobby.cz/rajcata-na-balkone-proc-ne/
Dobrou chuť.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama