Pirohy

19. října 2012 v 8:00 | Gallilea |  Z kuchyně
Ještě chvíli bych se zdržela ve slovenské kuchyni, a napříště bych vytáhla něco z mých "experimentálních" receptů - slibuji! Protentokrát to budou pirohy plněné brynzou a se zakysanou smetanou.


Na pirohy jsem dostala chuť v momentě, kdy jsem recept zahlédla v říjnovém čísle (2012) časopisu Apetit. Recept není nijak těžký, ani časově náročný.

Z polohrubé mouky, vajec, asi 350 ml vody a špetky soli jsem si vypracovala těsto. I nyní jsem se držela rad svých babiček a těstu jsem věnovala dost energie, aby bylo takové, jaké má být, aby se netrhalo a splnilo svou očekávanou funkci.

Uvařené brambory jsem nastrouhala na struhadle a smíchala s brynzou. Do této náplně jsem přidala ještě osmaženou slaninu na cibuli, pro lepší šmak.

Těsto jsem rozválela, a protože se lepilo k desce, posypala jsem jej hladkou moukou. Neměla jsem žádné pořádné okrouhlé vykrojovátko, ale posloužil mi kelímek z jogurtu. Lžíci jsem nabírala náplň a kladla ji na těsto. Okraje těsta jsem ještě potírala vodou, aby lépe držely a pro jistotu je zamačkávala vidličkou - vznikne pěkně lemovaný okraj.

Mezitím, co jsem si chystala pirohy, ve velkém hrnci se mi vařila voda, do níž jsem házela pirohy. Hotové pirohy vyplavaly na povrh asi po 3 minutách. Prababička měla ještě ve zvyku pirohy dodatečně osmažit na sádle do zlatova/křupava. Mně osobně pirohy více chutnají bez zlaté kůrčičky.

Ze zahrádky jsem si natrhala trochu kopru a pažitky. Obě bylinky jsem nasekala na drobno a smíchala se zakysanou smetanou.

A tady je výsledek:


Celý recept:
  • 800 g polohrubé mouky + hladká mouka (podle potřeby)
  • 2 vejce
  • sůl
  • 250 g zakysané smetany
  • 150 g slaniny
Na náplň:
  • 250 g brynzy
  • 2 brambory
  • čerstvý kopr
  • čerstvá pažitka
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama