Mandlový koláč

28. října 2012 v 18:34 | Gallilea |  Z kuchyně
Nemůžu najít fotografie svých předešlých gastronomických výtvorů: čokoládová pěna a "špagety o pět let později", tudíž přeskočím své týdenní zpoždění a napíši o svém dnešním stáním u trouby...
...aneb mandlový koláč s pomerančovým sirupem.


Choutky na mandlový koláč s pomerančovým sirupem ve mně vyvolala fotografie dezertu v březnovém Apetitu (2012). Absolvovala jsem několik cest do obchodu a už jsem byla připravená se vrhnout k troubě a plotnám. Mimojiné jsem si ještě vymyslela, že udělám španělské ptáčky a koláč měl být dezert. Můj start: 12:00 a úsměvné je, že tam stojím pořád a čekám, až se uvaří oběd. Aktuální čas: 18:22.

Každopádně zpátky ke koláči. Všechno je jednou poprvé a tenhle koláč taktéž patřil k premiérovým záležitostem. Podle toho taky dopadnul. Hned ze začátku jsem si lámala hlavu nad pěnou, kterou jsem měla utřít z másla, cukru a pomerančové kůry. Nevím, jestli to byla pěna, ale utřené to bylo - dala jsem si záležet. Následně jsem do směsi zašlehala čtyři vajíčka, prosila hladkou mouku s kypřícím práškem a smíchala s moukou z hrubozrnné pšenice ( v obchodě jsem nenašla semolinu) a mandlemi. Dále tam patřila ještě pomerančová šťáva a jogurt, na který jsem úspěšně zapomněla. Vzpomněla jsem si ve chvíli, kdy koláč byl v troubě.

Zatímco se směs pekla, připravovala jsem sirup. Do půl litru jsem nasypala cukr, pomerančovou kůru a šťávu, přihodila dva svitky skořice a nechala bublat. V procesu výroby jsem někde udělala chybu, jelikož sirup nezhoustnul, přesto mu to neubírá na celkové chuti

Koláč se trochu připekl. Panáčkovi to nevadí. Má rád kůrky.

Ochutnala jsem před "obědem".

Je to dobrota!

Zranění: palec (struhadlo)


Celý recept:
  • 250 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva ze 2 pomerančů
  • 4 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 250 g semoliny
  • 200 g mletých mandlí
  • 120 g řeckého jogurtu
Na sirup:
  • kůra a šťáva ze 2 pomerančů
  • 2 svitky skořice
  • 275 g krupicového cukru
  • 0,5 l vody
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madelain Madelain | Web | 31. října 2012 v 12:28 | Reagovat

Ty bláho, si šikulka! :))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama