Hlíva ústřičná na smetaně

22. října 2012 v 21:23 | Gallilea |  Z kuchyně
Sice houbová sezóna ještě nekončí, ba dá se spekulovat o tom, že je na vrcholu a v lesích je možné najít dost kvalitních hřibů - pokud hřiby nehledají zrovna váš košík. Najít hlívu ústřičnou už je trochu oříšek, přesto bývá dostupná na prodejních pultech po celý rok a navíc jsem slíbila, že vytáhnu něco z vlastní "experimetnální" kuchařky...

Hlívu ústřičnou jsem očistila pod studenou vodou a nakrájela asi na 1 cm hrubé nudličky, omytý pórek na kolečka. Na pánvi jsem rozpustila trochu másla (hrozně nerada používám olej) a přidala hlívu i s pórkem. Když hlíva pustila šťávu, nechala jsem ji pořádně podusit. Směs jsem posolila, opepřila, přidala trochu kmínu, protože k jakýmkoliv houbám se skvěle hodí a podtrhne jejich chuť, stejně jako snítka čerstvého tymiánu. Po změknutí hlívy jsem postupně přidávala smetanu, přivedla k varu, a aby se smetana zahustila, použila jsem instatní jíšku (ano, instatní! Stydím se.)

Jako příloho jsem zvolila pečené brambory. Menší brambory jsem rozpůlila a naskládala do předem máslem vymazané zapékací mísy. Trochu másla jsem dala i na brambory. A samozřejmě sůl! Bez soli to totiž nejde. Šup s bramborami do trouby nastavené na 200°C. Po půl hodině pečení jsem přidala šalotku a pekla dál, dokud brambory nebyly dost měkké.

Součástí přílohy byla zapečená cherry rajčátka s mozzarelou. I jejich příprava byla velmi snadná. Cherry rajčátka jsem nakrojila do kříže. Trošku soli, trošku pepře, kapku olivového oleje a takhle připravená se mohla vydat do trouby, zhruba na 15 minut. Do rozevřené štěrbiny jsem vložila kostičku mozzarely a počkala, až se rozpustí.


Celý recept:
  • 400 g hlívy ústřičné
  • 150 ml sladké smetany
  • 1 pórek
  • 600 g brambor
  • 1 střední šalotka
  • tymián
  • kmín
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání
Zapečená cherry rajčata s mozzarelou:

  • 8 cherry rajčat
  • mozzarela
  • olivový olej
  • sůl, pepř
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama