Francouzská čokoládová pěna

31. října 2012 v 21:49 | Gallilea |  Z kuchyně
Každý rád hřeší sladkým, a kdo říká, že ne, lže.
Nikdy jsem si nemyslela, že v "návodech na pohádkově šťastné vztahy" jde najít zajímavý recept.
(Callen, Jamie Cat. Francouzky nespí samy. Praha: IKAR, 2010.)
Jak hořce jsem se mýlila.
O to větším překvapením byla jednoduchost téhle přesladké bomby.


Konečně se mi podařilo najít fotky receptů, které se mi zatoulaly do špatné složky s obrázky. Však vše budu v okamžiku napraveno. Dneska tedy představím - francouzskou čokoládovou pěnu.

Celý návod je jednoduchý, stejně jako postup - z knížky jsem si jej přepsala do paměti a už tam zůstal. V čem tkví ono tajemství? V čokoládě - čím tmavší, tím lepší - jde použít i orion čokoláda na vaření.

Ať už budete chtít hřešit o samotě, nebo jste si někoho pozvali a snažíte se jej řádně pohostit, počítejte 50 g čokolády a jedno vejce na osobu. Ale co dál?

Čokoládu rozpusťte v horké lázni, můžete přidat i kostičku másla. Rozklepnete vajíčka, oddělíte žloutky a bílky zvlášť. Žloutky osladíte, do bílků přidáte špetku soli a vyšleháte ručním šlehatem do pěny. Správná pěna se poznát podle toho, že obrátíte mísu, v níž pěnu vyrábíte, vzhůru nohama. Jestli vám pěna nespadne na hlavu, všechno je v pořádku a můžete se radovat (stejně jako já).

Rozpuštěnou čokoládu smícháte se žloutky a do téhle směsi postupně přidáváte vyšlehaný sníh - nejdřív první polovinu a druhou část pěny opatrně v mícháme, aby čokoládová pěna zůstala pěkně nadýchaná.

Potom stačí pěnu rozdělit do mističek, ale i skleniček, ozdobit kousky ovoce (jahody, broskev, nektarinky, pomeranč) či rozkvetlou maceškou (zjistila jsem, že jsou jedlé a na ozdobu jak vyšité) a nechat 2 - 3 hodiny chladit v lednici. Pěna ztuhne a můžete podávat.


Celý recept: (pro 2 osoby)
  • 100 g tmavé čokolády
  • 2 vajíčka
  • špetka soli
  • lžička cukru
  • ovoce na ozdobení
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 THEthees THEthees | Web | 1. listopadu 2012 v 15:34 | Reagovat

tak to děkuju:D v první chvíli mi to jak z hororu teda přišlo:D
a krém bych si teda s chutí dala, ale musím se spokojit s rohlíkem:D

2 Elfel Elfel | Web | 1. listopadu 2012 v 21:51 | Reagovat

Wow! Tak to je nádherný recept. Musím někdy vyzkoušet! :-)

Vysoká? Uvažuji určitě, jelikož samotná Střední zdravotnická mi na chirurga stačit nebude. :-) Už to chci mít všechno za sebou... Ale už nechci stárnout. :-D Bojím se, co na mě ještě vyskočí za ďasy, kromě... Raději nic. :-D

Dobrou noc. :-) A hned si tento odkaz dám do oblíbených, abych nezapomněl. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama