Bogáče

12. října 2012 v 15:40 | Gallilea |  Z kuchyně
Časopis Apetit nyní beru jako hlavní zdroj inspirace. Letošní říjnové číslo mě obzvláště potěšilo slovenskou kuchyní - ano, nejlepší halušky dělají jen na Slovensku! Jenže co slovenské bogáče (někdy se jim říká i pagáče)? Mnoho lidí si nedokáže představit pod tímhle pojmem nic, neznají to.


Vzpomněla jsem si, jak asi rok dva zpátky jsem zpovídala tu nejstarší ženskou generaci a tahala z nich recepty - byly to takové bašty, na něž se mi sbíhaly sliny už jako dítěti, když jsem trávila léta v legendární vesnici Štítnik na jihovýchodním Slovensku.

Panáček mi udělal plněné bramborové knedlíky s uzeným (červené sladkokyselé zelí jsem připravovala sama) a já jsem si jako kompenzaci vymyslela právě výše zmíněné bogáče. Ostatně jsem chtěla zkusit, jestli v mých žilách opravdu koluje slovenská krev.

Poprvé v životě jsem zkoušela kvásek. Držela jsem se instrukcí, jak bylo napsáno. Půllitřík jsem postavila na stůl, přikryla utěrkou (musela jsem to někde vidět) a na hodinu a půl si odskočila očištit houby z dnešní procházky lesem. Taky nikde nebylo napsáno, jak dlouho trvá, než vzejde kvásek.

Houby už byly připravené na postupnou dehydrataci a já se šla podívat na kvásek. Jak se mu mezitím dařilo? Mooc dobře! Vykvasil až na stůl a vůně droždí zaplavila celou kuchyni. Nevadí, pokračujeme...

Z mouky, brambor, kvásku, jednoho vajíčka, oleje a špetkou soli (+ přilévání zbylého mléka) jsem pracně vypracovávala těsto. Na strašně dlouhou dobu jsem ho nechala kynout - to byla asi ta nejhorší část z celého experimentu, přesto mě zachránila rozhlasová hra To by se psychiatrovi nemělo stát (doporučuji)!

Opravdu jsem se těšila na fázi, kdy jsem vypichovala kolečka do těsta. Použila jsem k tomu jogurtový kelímek, protože nic lepšího a vhodnějšího jsem nenašla (ach jo, ta kuchyně se musí začít vybavovat!). Syrové bogáče jsem potřela rozšlehaným vajíčkem a pekla v troubě, dokud nezezlátly.

Nědělala jsem k nim žádnou pomazánku, protože jsem byla zvyklá je jíst jenom tak, ale jak Panáček vyzkoušel, tak i s červeným sladkokyselím zelím jsou opravdu výborné.

Ano, v mých žilách koluje slovenská krev!


Celý recept:
  • 3 hrnky hladké mouky + navíc na vyválení
  • 2 natlačené hrnky strouhaných brambor
  • 2/3 hrnku vlažného mléka
  • 2/3 hrnku rostlinného oleje
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 1 lžička soli
  • 3/4 kostky droždí + špetka cukru
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 jiří koenek jiří koenek | E-mail | 2. května 2014 v 14:18 | Reagovat

Dá se říci, že tradice nezmizely, ale lidé,buďte bdělí. Místo oleje, sádlo se škvarky bych tam dal a pak si ještě více pochutnal.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama